Cao da Serra da Estrela: Schildwacht uit vroegere tijden

Pineda de Geres
Noord Portugal heeft verschillende natuurgebieden die beschermd of beheerd worden. De meeste van die gebieden zijn Natuurparken (privaat/lokaal) en één gebied (Pineda de Geres) is Nationaal Park (overheid). Dit komt door de combinatie van rijke natuur en cultuurhistorisch erfgoed. In en rondom deze gebieden zijn hier en daar de laatste, historische tradities te vinden en ook de resterende kuddebewakingshonden (KBH).

In het zuiden van noord Portugal ligt Parque Natural da Serra da Estrela; een rotsachtig en droog landschap met ruige vegetatie, aangepast aan het droge klimaat. Dit park is zeer bekend en trekt hoge aantallen toeristen aan. Toeristen komen naar dit park om een reflectie te zien van wat dit gebied ooit was toen wolven en traditionele herders hier samen hun thuis hadden.

Er zijn nog een paar traditionele herders te vinden in Serra da Estrela, maar wolven zijn er niet meer. Corridors om van het ene natuurgebied in het andere te komen zijn schaars vanwege de nadrukkelijke aanwezigheid van mens en infrastructuur. Het vertrek van de wolf heeft negatieve gevolgen voor de biodiversiteit van het ecosysteem en de balans tussen flora en fauna. De kleine Iberische wolvenpopulatie van noord Portugal is kwetsbaar en helaas is de aanwezigheid van wolven in centraal noord Portugal ook schaars. Ze concentreren zich vooral noordelijk in de Portugees/Spaanse grensstreek.

Door de terugtrekking van de wolf uit Serra da Estrela werd er een eeuwenoude waker werkloos. De Cao da Serra da Estrela, een KBH die hier lang geleden ontstond. Het ras was bijna verdwenen, maar gelukkig nog net op tijd behouden door een aantal toegewijde fokkers die nooit gestopt zijn met het koesteren van deze nobele honden. Vandaag de dag is de Cao da Serra da Estrela een nationaal symbool voor cultuurerfgoed en heel soms bewaken ze nog kuddes, maar veelal ver weg van hun thuisregio.

De Cao da Serra da Estrela is een compacte hond met een uitbundige vacht in twee variëteiten: lang- en kortharig. Hun eeuwenoude historie en natuurlijke selectie heeft geresulteerd in een uitstekende KBH voor dit gebied. Het ruige leven van door de bergen trekken met de schapen en het strijden tegen roofdieren in dit hete en droge gebied is een ondankbare, specialistische taak. De Cao da Serra da Estrela is ervoor gemaakt; altijd presterend terwijl hij vaak met minimale water- en voedselvoorziening te maken had.

Het is een goede zaak dat dit ras behouden is, maar triest dat ze werkloos zijn in hun eigen regio. Waar ze vandaan komen zijn ze  een symbool, schildwacht van vroegere tijden. Deze honden hebben een gebalanceerd temperament; ze tonen gecontroleerde agressie ten opzichte van vreemden, trouw ten opzichte van hun eigenaar en hardheid onder moeilijke omstandigheden. De Cao da Serra da Estrela kan van grote waarde zijn in soortgelijke gebieden buiten Portugal.


Registered under KVK nr: 74452800

Registered under KVK nr: 74452800