Ciobanesc Romanesc Carpatin: De Grijzen

Toen Canine Efficiency begon met het mens/roofdier conflictpreventie project in de Roemeense Karpaten, kwamen we er al gauw achter welke hond we moesten gaan gebruiken als preventiemiddel: de Ciobanesc Romanesc Carpatin (de Roemeens Karpatische Herdershond). Deze honden hebben een rijk verleden en hebben zich ontwikkelt tot uitstekende beschermers van de schaapskuddes, die door de bergen van de Roemeense Karpaten trekken.


In de afgelegen en wilde natuurgebieden is een gevarieerd en voedingsrijk aanbod aan vegetatie te krijgen. De wilde herbivoren en de gedomesticeerde kuddes kunnen hier allen grazen op de weelderige, groene berggraslanden, zonder elkaar te beconcurreren.  Er is echter één nadeel aan het leven in deze rijke gebieden; er leven roofdieren. Beren, wolven en lynxen om precies te zijn.


Roofdieren zijn echt efficiënt als het neerkomt op voeding; verbruik zo min mogelijk energie voor een zo hoog mogelijk resultaat. Als er makkelijk eten, zoals een kudde schapen, voorgeschoteld wordt voor de roofdieren, dan kan men wel indenken wat de consequenties zijn.


Een interessant feit over de roofdieren is dat zij juist de reden zijn van het rijke en gevarieerde (biodiverse) aanbod aan flora en fauna. Grote roofdieren zijn de sleutelsoorten voor een gezond ecosysteem en alle andere wilde soorten die erin leven hebben dus voordeel van de aanwezigheid van roofdieren. Als grote roofdieren verdwijnen zal het ecosysteem instorten. Verschillende andere soorten zullen ook verdwijnen en de natuurlijke balans wordt verstoord.


Dus er kan een duidelijke conclusie worden getrokken: als de herders met hun gedomesticeerde kuddes de afgelegen gebieden in willen gaan, zullen ze zich moeten wapenen met goede beschermings-  en bewakingsmaatregelen. Aangezien roofdieren vriend en vijand zijn, is er maar een toereikende oplossing; goede kuddebeschermingshonden. Buiten dat het waakzame beschermers zijn voor de kudde, zijn het ook de beste vrienden van de mensen en erg goed gezelschap. De lange periodes dat een herder op pad is met zijn kudde, maken zijn leven hard en eenzaam. In deze maken de honden zijn leven ook een stukje makkelijker.


Zoals ik al eerder zei heeft er  zich in de Roemeense Karpaten, door de jaren heen, een prachtig en gekwalificeerd hondenras ontwikkelt, dat verschillende bedreigingen heeft overleefd. Bedreigingen terwijl ze aan het werk waren als beschermers van de kudde, maar ook bedreigingen door de mens. Onder Ceaucescu’s regime werden alle hondenrassen samengevoegd en gekruist. De Carpatins, ook wel ‘De Grijzen’ genoemd hebben al deze bedreigingen overleeft. Ze slaagden erin om te blijven bestaan en ze behielden hun doel als beschermers van de kuddes. In de afgelegen gebieden waren er enkele herders die hun betrouwbare Grijzen hadden gehouden, ver weg van de handen die ze wilden vernietigen.


Van de drie grote roofdieren vormen er hoofdzakelijk twee een bedreiging voor de schapen in Roemenië: de bruine beer en de wolf, daarom zijn sterke en intelligente honden nodig. De honden moeten van degelijke grootte zijn, maar bij voorkeur zijn het geen molossers (reuzenrassen). Geen enkele hond komt in de buurt van de kracht en lichaamsbouw van een beer. Echter een roedel sterke, atletische en intelligente honden is zeer goed in staat om de strijd aan te gaan met een beer. Alleen door middel van nauwe roedelsamenwerking en goed uithoudingsvermogen.


Dit geld ook voor tegenstanders als de ervaren en intelligente wolven, die als roedel opereren en gebruik maken van diverse tactieken en een precieze planning. De snelheid en lenigheid van wolven is welbekend, maar de grote, zware beer is ook niet te onderschatten als het op snelheid aankomt. Een te zwaar gebouwde hond met een middelmatig uithoudingsvermogen zal een confrontatie met een beer verliezen tegen de hoogste prijs.


De Ciobanesc Romanesc Carpatin (Roemeens Karpatische Herdershond) is uitstekend aangepast aan het klimaat en heeft uitmuntende capaciteiten om tegen roofdieren te strijden. De combinatie van wolfachtig roedelgedrag, sterke en atletische lichaamsbouw en beweging en hun oeroude werkgeschiedenis en ontwikkeling maakt ze uitstekende en efficiënte kuddebeschermers.