KBH prioriteiten

Een goede KBH (kuddebeschermingshond) zijn, of een goede KBH hebben, omvat vele factoren. Bijvoorbeeld: gezondheid, genen, omgeving, (verantwoordelijke) omgang, monitoren, begeleiding, etc. Elke situatie vraagt om een specifieke aanpak. Omstandigheden als toeristische activiteiten, omheind of vrij lopend vee, aanwezigheid van een herder en de aanwezigheid/aantallen roofdieren zijn belangrijke facetten voor wat betreft de inzet van KBH. 


Belangrijke karaktereigenschappen voor KBH zijn; zelfbeheersing, intelligentie, lage prooidrift en hoge waakzaamheid. Dit alles zorgt ervoor dat KBH te vertrouwen zijn met allerlei soorten vee, maar tegelijkertijd enorm waakzaam zijn om diverse bedreigingen weg te houden van vee. Het doel is om dit te realiseren met minimale fysieke schade voor zowel KBH als de dreiging. Het is niet altijd mogelijk om de gewenste resultaten te bereiken, maar we moeten de lat hoog leggen.


De lat hoog leggen vraagt om een KBH met hoge potenties. Er zijn veel waakhonden en het is makkelijk om honden te creëren die alles aanvallen. Ik heb het genoegen om tijd door te brengen met veel verschillende KBH bij verschillende herders. Ik zie veel KBH praktijkvoorbeelden, goede en slechte, en heel wat rassen of kruisingen. Er zijn KBH die alles wat ze nadert agressief bestormen, zonder behoorlijke inschatting van de potentiële dreiging. Dit soort KBH zijn slecht voor de algemene KBH reputatie en wat nog erger is: veel van deze KBH wenden geen roofdieraanvallen af. De benodigde vaardigheden ontbreken bij deze KBH en/of ze worden slecht behandeld en ingezet. Goede (lees; intelligente) KBH laten hun aanwezigheid en waakzaamheid nadrukkelijk merken, claimen hun territorium, maar herkennen de verschillen tussen de diverse situaties. Meestal pakken ze alles op de juiste manier aan.


Canine Efficiency gaat voor de beste resultaten en legt de lat hoog. Het begint allemaal met de juiste KBH, met andere woorden: ze moeten over de juiste potenties beschikken. Mentaal en fysiek gezond  en stabiel zijn. Atletisch en goed aangepast aan klimaat en terrein. Intelligentie en goed ontwikkelde hondse vaardigheden om tot een goede roedelsamenwerking te komen. Dat is nodig om met minimale fysieke conflicten roofdieraanvallen en andere dreigingen af te wenden.


De Roemeens Karpatische Herdershond (Ciobanesc Romanesc Carpatin) is het KBH ras waar Canine Efficiency het meest mee werkt. Carpatins voldoen uitstekend aan onze eisen. Als de factor ‘KBH met hoge potenties’ ingedekt is, dan zijn de basisbeginselen aanwezig. Het verantwoordelijk op laten groeien en begeleiden van jonge KBH voor hun specifieke situatie, bij voorkeur samen met ervaren en volwassen KBH, zijn de volgende stappen in het proces. Een band ontwikkelen met vee, socialisatie met volwassen mensen en kinderen, socialisatie met andere (boerderij) dieren en het opgroeien in een roedel, leiden samen tot een stabiele uitgangspositie voor de tewerkstelling van de KBH. Verantwoordelijk en vaardig eigenaarschap zijn benodigd om de hoge KBH kwaliteit continu te waarborgen. De dynamische omgeving vraagt om een constante alerte houding van de herder of boer. Bewust en voorbereid zijn op wat er kan gebeuren in de omgeving is zeer belangrijk.


Ervoor zorgen dat KBH volledig en goed ontwikkelen is wat we willen bereiken. Dit komt de KBH, de eigenaar, de omgeving en de algehele reputatie en situatie ten goede. Met de juiste KBH werken is van essentieel belang. Fokselectie speelt hierin ook een grote rol. Ik geniet ervan als hoge potenties en een hoog gelegde lat tot het gewenste resultaat leiden, een zogenaamde win-win situatie. De focus moet op hoge kwaliteit liggen, om zo een positieve toekomst voor goede KBH te waarborgen.