De Cirkel van gezondheid en voeding


Het onderwerp honden kent vele aspecten en is daardoor een dynamisch veld. In deze moderne tijden regeert de economie en bijna alles is commercieel gemaakt. In vele gevallen vormt commercialiseren een struikelblok bij het bereiken van de beste situatie. In mijn artikel ‘Beste vriend van de mens’ kan men lezen hoe en waarom mensen en honden tot elkaar kwamen. Sleutelwoord van hoe het allemaal begon is gebruiksdoel.

 
Waar de mensheid steeds verder van de basis, de natuur afdwaalt, staan honden er nog steeds dichtbij. Helaas niet meer zo dichtbij als ooit, maar toch. Zoals ik al zei, natuur is de basis voor alles. Alle industrieën en dingen die voordelig voor ons zijn, alles wat je maar kan bedenken kent een natuurlijke basis en put uit één of andere natuurlijke bron. Dat geld ook voor honden.


Tijdens de afname van de vraag naar gebruikshonden, door industrialisatie en de extreem veranderde levenswijze gebaseerd op economie, hebben honden een zwaar verlies geleden. De meeste hondenrassen ondergingen een transformatie van gebruikshond naar huisdier. Fokselectie is meestal gericht op exterieur, uiterlijke verschijning telt zwaarder dan karakter. Hierdoor zijn honden gedwongen steeds verder van hun natuurlijke oorsprong geraakt. Slecht fokbeleid vernietigt niet alleen het werkkarakter (mentale aspect), maar ook het fysieke welzijn. Talloze afwijkingen, sommige overduidelijk en sommige bijna onzichtbaar, maken vele hondenlevens een martelgang. Hierdoor is het behoud van (natuurlijke) gebruikshonden een grote uitdaging.


De commerciële hondenvoedingsindustrie greep de kans om diverse hondenrassen te helpen met hun strijd tegen de afwijkingen die veroorzaakt werden door dit slechte fokbeleid. We kunnen stellen dat hoe meer mensen de natuurlijke oorsprong van honden negeren, hoe slechter de fokresultaten zullen zijn. Een grote hoeveelheid aan afwijkingen en gebreken van hondenrassen zijn ‘opgelost’ door de wetenschappers van de hondenvoedingsindustrie. Vele variaties rasspecifiek hondenvoer zijn verkrijgbaar, allemaal ontwikkeld voor de specifieke behoeften van de verschillende rassen. In de realiteit zijn deze ‘behoeften’ hulpmiddelen om allerlei gebreken en afwijkingen, die er gedurende de jaren in gefokt zijn te minimaliseren of te onderdrukken.


Gelukkig zijn er nog steeds sterke en natuurlijke (gebruiks-)hondenrassen en toegewijde mensen zijn in staat ze te vinden en te behouden. Er zijn ook nog steeds oplossingen voor veel ‘gebrekkig’ vermenselijkte honden. Het is een kwestie van toewijding en constant willen leren en onderzoeken om de beste omstandigheden voor iedere individuele hond te vinden. Het sleutelwoord in deze is natuur. Het begrijpen van de oorspronkelijke, natuurlijke hondentaal, het gedrag, de behoeftes en zo natuurgetrouw voeren als mogelijk, zijn slechts enkele voorbeelden om een hogere levenskwaliteit te bereiken. Wij zijn verantwoordelijk om dat na te streven. Fok niet met een hond waarvan gebreken en afwijkingen mogelijk genetisch doorgegeven worden, hoe moeilijk dat soms ook is. Bestudeer natuurlijke selectie en pas het geleerde toe in het fokbeleid.


Als er de wil en mogelijkheid voor is voer je hond, die een vleeseter (carnivoor) is, vlees. Het is de beste optie en het hoeft niet duur te zijn. Het verstrekken van vlees aan de hond zorgt voor optimale fysieke gesteldheid en helpt zelfs gebreken te verlichten bij de individuele hond. De natuurlijke (vlees-) hondenvoedingsindustrie is uiteraard ook aan het commercialiseren dus er zijn vele soorten producten te verkrijgen. Van bijna alles zelf samenstellen tot kant en klare vleesmaaltijden, het is allemaal mogelijk.


Ik ben er van overtuigd dat optimale voeding, en de bereidheid om bij de les te blijven in deze dynamische hondenwereld, zal bijdragen tot de afname van vele problemen. Dit kan positief bijdragen aan het leven van honden met afwijkingen, zodat ze nog een relatief gezond leven kunnen leiden. De voornaamste conclusie van dit alles is echter: richt je op gezonde honden, gefokt door verantwoordelijke fokkers die een goed fokbeleid hanteren en goed voor hun dieren zorgen. Geef je hond de gelegenheid om zijn natuurlijke karaktereigenschappen en talenten te gebruiken, zodat de hond mentale voldoening heeft. Voor vragen over deze onderwerpen: neem contact met ons op!