Kwaliteit boven kwantiteit

Kleinschalige boerderij, natuurlijk leven, samenleven en kuddebeschermingshonden (KBH)

 

 

Kwaliteit boven kwantiteit; iets dat vaak gezegd en gehoord wordt, en wat naar mijn mening waar is. Helaas heeft de kwaliteit tegenwoordig meestal niet de overhand. Korte termijn visies domineren de menselijke wereld; snel geld en enorme hoeveelheden verdringen kwaliteit en duurzaamheid. Goede dingen worden afgeschilderd als achterhaald of zelfs slecht, grote bedrijven regeren onze wereld zonder genade, alles in het belang van (hun) geld, controle en macht. Deze drie dingen horen bij elkaar: ze zijn nauw met elkaar verbonden en erg verslavend voor de mensheid. 



Mensen lijken veel op elkaar, maar zijn ook erg verschillend. Gelukkig is de wereld vandaag de dag niet overal hetzelfde. Er zijn nog steeds mensen die kwaliteit boven kwantiteit plaatsen, soms omdat ze geen andere optie hebben, maar vaak omdat ze het willen en erin geloven. Elke dag wordt het meer duidelijk dat we voor de lange termijn duurzaamheid nodig hebben, en dat gaat hand in hand met verantwoordelijkheid. Een erg interessant gegeven dat nog steeds aanwezig is in de traditionele gebieden en die we steeds vaker terug zien in de ‘moderne’ wereld, is de kleinschalige boerderij (smallholding). Van origine is een kleinschalige boerderij het huis van een familie, waar ze hun eigen eten verbouwen en houden, in de vorm van een groentetuin en dieren. Als de condities en benadering goed zijn, wordt er genoeg geproduceerd voor de familie om zelfvoorzienend te zijn, in de zin van eten. Tegenwoordig wordt de kleinschalige boerderij een beetje een trend, of in ieder geval een wens, voor best wat mensen in de ‘moderne’ samenleving. Ik begrijp dit erg goed, we zijn zelf denk ik goed op weg, en we moedigen de mensen aan die kiezen voor kwaliteit boven kwantiteit. Het is niet makkelijk, maar zeker wel de moeite waard, om verschillende redenen.



In Roemenië, Canine Efficiency’s werk- en woongebied, zijn traditionele/originele kleinschalige boerderijen nog erg normaal. We kunnen wel zeggen dat de meeste mensen in de dorpen, zeker de mensen die een stuk(je) land hebben, hun eigen eten produceren en verbouwen en onderhouden een traditionele levenswijze. Sommige meer traditioneel dan anderen, veel lijkend op de beschrijving over dit onderwerp in de geschiedenisboeken. Ik ben in veel verschillende kleine Roemeense dorpen geweest en ik was vaak te gast op zo’n traditionele kleinschalige boerderij. Ze hebben allemaal deze dingen gemeen; hard werken, een sober leven, fantastisch eten en net zo’n geweldige gastvrijheid. Delen wat je hebt is hier normaal en zorgt voor quality time. Begrijp me niet verkeerd; ik romantiseer deze manier van leven niet, noch sluit ik mijn ogen voor de realiteit van dit zware leven, integendeel. Ik erken en steun het en juist dat is wat de mensen samenbrengt en stimuleert. Roemenië is een uniek land met enorme contrasten. Als je stil staat voor een rood stoplicht kunnen de voertuigen variëren van de grootste en duurste auto’s tot de oudste Dacia’s (Roemeens merk) die je je kunt voorstellen, tot paard en wagen. Soms is het net een tijdmachine maar zonder de machine; na iedere bocht kan zomaar een ‘andere’ wereld verschijnen.



De Roemeense bodem, specifiek die in Transilvanië, is erg vruchtbaar. Transilvanië is een regio in Roemenië dat het Roemeens Karpatische Gebergte bevat en letterlijk betekend het: “Land aan de andere kant van het woud”.Vaardige en deskundige boeren produceren genoeg voedsel van hoge kwaliteit, zonder dat ze geld hoeven uit te geven aan supermarkten of andere winkels. Het doel is om hun eigen familie van voedsel te voorzien en als ze meer dan dat hebben geven ze graag iets weg, ruilen het voor andere goederen of verkopen het op de lokale markt in het dichtstbijzijnde dorp of in de stad. De lokale markt heeft het beste en meest gezonde voedsel, voor een zeer scherpe prijs en zonder alle onnodige additieven die in supermarktproducten zitten. Daarbij is het bijna altijd organisch/biologisch eten; nooit genetisch gemanipuleerd. De mensen eten gezond, hun dieren eten gezond en dit resulteert ook weer in kwalitatief goed en gezond vlees.



De meeste Roemeense kleinschalige boerderijen verbouwen hun eigen groenten en fruit en hebben hun eigen vee, variërend van bijen, kippen en ander pluimvee, konijnen, varkens, schapen, geiten, koe(ien) tot paard(en). Het voedsel voor de dieren komt van hun eigen land. Het assortiment aan producten dat van de dieren af komt resulteert in een grote variëteit aan levensmiddelen die de wonderbaarlijke traditionele Roemeense keuken vullen. Ik begin alweer te watertanden. Omdat deze kleinschalige boerderijen vaak meerdere diersoorten houden in kleine aantallen, is er een heleboel interactie tussen de verschillende soorten; dit is ook een vorm van samenleven en het resulteert in erg veelzijdige kuddebeschermingshonden.



De plattelandsbewoners hier bezitten een degelijke kennis over hun directe, natuurlijke omgeving. De Natuur biedt hun vele dingen, zoals; vegetatie van hoge kwaliteit voor hun vee, medicinale/eetbare planten en kruiden en ontelbare waardevolle natuurlijke middelen. Door het feit dat de traditionele plattelandsmensen kleinschalig verbouwen en veehouden en kleinschalig natuurlijke middelen verzamelen, bestaat en kan deze manier van leven nog steeds. De connectie naar dit onderwerp en de mensen maakt ons werk iets makkelijker. Het is erg belangrijk om dit ook aan ‘onze’ kinderen te leren.



Veel van onze veldtochten, om wilde dieren/roofdieractiviteit te monitoren en herderskampen (KBH) in de bergen, worden te voet gedaan, maar in enkele gevallen werden we door lokale mensen meegenomen per paard en wagen, om ons precies te laten zien waar we voor kwamen. Belangrijker nog; dit laat zien hoeveel de mensen weten van hun leefomgeving, dit is van levensbelang, zeker wanneer je samen leeft met grote roofdieren. Een herder moet weten welke dreigingen hem omringen om het mogelijk te maken het vee goed te beschermen.



Spoorzoeken en cameravallen zijn belangrijke onderdelen van Grote Carnivoor projecten, maar het grappige is dat de lokale mensen die technologie allemaal niet nodig hebben omdat ze vaak precies weten welke roofdieren er in het gebied zijn en waar ze te vinden zijn. Dat is erg nuttig voor de verzameling van onze data en voor het plan van aanpak. De tijd die we in het veld besteden leert ons veel, goede dingen en ook dingen waarin we moeten verbeteren. Een van de meest belangrijke activiteiten van Canine Efficiency is het verbeteren van het gebruik van KBH, om fatsoenlijke vee/roofdier conflictpreventie te verkrijgen en behouden.



Iedereen met een beetje gezond verstand weet dat kwaliteit boven kwantiteit de enige weg is om een lange, duurzame toekomst te hebben. Daar hebben we grote, complete natuurgebieden voor nodig, met grote roofdieren, verantwoordelijk gebruik van natuurlijke middelen en gezonde, natuurlijke productie en consumptie van voedsel. Dit brengt ons tot de waarde en het belang van de kleinschalige boerderij, natuurlijk leven, samenleven en KBH.



We hebben vele honderden verschillende KBH en herdershonden  bestudeerd in hun eigen werkomgeving en velen van hen meer dan eens. De resten van Ceaucescu’s  regiem zijn nog zichtbaar aanwezig in Roemenië en zijn terug te vinden in de verschillende onderwerpen.



Een voornaam probleem is de afname van goede (lokale) KBH en goed KBH gebruik tijdens het communisme, daarom zijn wij juist zo actief om de goed bewaarde KBH, Ciobanesc Romanesc Carpatins, te verspreiden onder de herders. Onze aanpak is ook kleinschalig; kwaliteit boven kwantiteit, lange termijn oplossingen. Carpatins zijn hee veelzijdig en werkelijke experts in dichtbeboste, bergachtige gebieden met hoge roofdierdichtheid: precies wat het lokale gebergte, de Roemeense Karpaten zijn.



Zoals gezegd, traditionele plattelandsdorpen bestaan vooral uit kleinschalige familie boerderijen. In de winter heeft iedere boerderij alle dieren op hun boerderij of land. In het voorjaar, de zomer en de herfst echter, grazen de schapen, geiten en koeien buiten de dorpen op de heuvel- en bergweides. Koeien worden gehoed door een herder, vaak met KBH, dichtbij de dorpen en vertrekt vroeg in de ochtend om ’s avonds weer terug te komen. Koeien worden gemolken voor ze in de ochtend vertrekken en als ze weer thuiskomen. Ze spenderen de nacht op stal. 



Schapen en geiten gaan echter allemaal de bergen in met herders en KBH, waar ze het hele graasseizoen zullen verblijven. De basis is een herderskamp met houten nachtkralen, een hutje waar men kaas maakt en bewaart en enkele herdersbedden. Elke dag laten de herders de schapen grazen, ze starten op het kamp en komen er ’s avonds weer terug.

Tijdens deze periode zijn de KBH vrij op het herderskamp, rondom de nachtkralen en onderweg met de grazende kudde overdag. In deze tijd van het jaar en in zo'n omgeving is het van levensbelang om goede, en voldoende, KBH te hebben die samenwerken in een roedel.



In de winter zijn de KBH van deze schaapskuddes op de boerderij in het dorp, samen met alle andere dieren. Voor de meeste KBH is dit een rustige periode, maar in sommige gebieden en dorpen wagen de wolven en/of beren zich ook aan de boerderijen. De KBH van de schaapskuddes zijn gewend aan verschillende situaties; vrij in de bergen in het warme seizoen en binnen hekken met verschillende dieren in de winter.



In sommige gevallen is het perceel van de boerderij open aan de achterkant, zo was de situatie ook op de plekken waar sommige van Canine Efficiency’s Carpatins verbleven. Als ze bedreigd werden of van achteruit dreiging plaats vond accepteerden ze wat er van ze gevraagd werd zonder enkel probleem en meestal verbleven ze dicht bij de stal of schuur waarin de schapen verbleven.



De eeuwenoude tradities van het Roemeense platteland resulteren in erg waardevolle KBH, die gewend zijn aan het leven met een verscheidenheid aan boerderijdieren en in verschillende situaties. De vraag naar goede all-round KBH groeit wereldwijd en ook de Carpatin verplaatst zich langzaam over de kaart om zijn vaardigheden uit te voeren in het buitenland, in verschillende situaties, vaak op kleinschalige boerderijen.


Best wat Carpatin-fokkers hebben een kleinschalige boerderij, of zijn herders, wat erg belangrijk is. Hierdoor kan de Carpatin hopelijk verbonden blijven met zijn oorsprong, zijn ontstaan en zijn gebruik nu en in de toekomst.

Kleinschalige toepassing van een kwaliteit over kwantiteit leefstijl, is daarbij ook nog belangrijk voor de lange termijn toekomst, alles dat daarbij hoort en voor het goede van ons allen. We moeten de Natuur respecteren en er dichtbij blijven, want de Natuur geeft ons alles wat we nodig hebben om te leven, inclusief manieren om samen te leven. Alles is verbonden. Men moet erin geloven, het  erkennen en bij voorkeur zo’n duurzaam, samenlevend leven leiden om meer ervaring op te doen en een hoger niveau te bereiken. De afwezigheid hiervan is een directe hindernis om de gewenste en benodigde resultaten te behalen.